24 Ekim 2012 Çarşamba

Louis Vuitton'un büyüleyici tarihi



Geçtiğimiz hafta Louis Vuitton’un evine konuktum. Paris'in hemen bitişiğinde Asnières’deki evlerinde bizleri ağırladılar. Her yeri sanat eserleriyle kaplı evin üst katında bir de aile müzesi var. Türkiye'den gelen kalabalık bir davetli grubu ile birlikte yediğimiz öğle yemeğinin ardından atölye de gezintiye çıktık. Bu gezinin sonunda Louis Vuitton'un başarı hikayesini tam anlamıyla öğrenmiş olduk.

Louis Vuitton'un hikayesi 1854’te sandık yapmayı öğrenmesi ile başlıyor. Daha sonra imparator III. Napoleon'un karısı Eugenie de Montijo tarafından saraya davet ediliyor ve LV, Saray’ın sandıklarını yapan usta haline geliyor. Ardından su geçirmez kanvas kumaşı buluyor ve sandıkları bu kumaşla kaplamaya başlıyor. Bu devrimi başka bir devrim izliyor ve dikdörtgen valiz tasarımına başlıyor. Bu arada Paris’te yaşam pahalı olduğu için buraya yakın ve ulaşımı kolay olan Asnieres’e yerleşiyor ve burada atölyesini kuruyor. Atölyenin yanındaki evde de ailesiyle birlikte yaşamaya başlıyor. 1885'te, o zamanda kimsenin aklına bile getiremeyeceği şeyi yaparak Londra’da Oxford Street’te bir şube açıyor. Böylelikle globalleşmenin ilk adımını da atmış oluyor.

Louis Vuitton yetkilisi eşliğinde Asnieres’deki evin hemen ardından atölyeye geçtik ve buradaki özel sipariş bölümü ile ‘kendi çantanızı kendiniz yaratın' bölümünü gezdik. Böylelikle LV'nin arkasında yatan tarihi öğrenmiş olduk. Şimdi de bu büyüleyici yolcuktan size özel kareler